Общо

Пътешествие до Боливия и Перу – От Ла Паз през Салар де Уюни и Death Road Yngas – (Пътят на смъртта с колела – САМО ЗА ТЪРСАЧИ НА СИЛНИ УСЕЩАНИЯ !!!) до Мачу Пикчу с Амазонската джунгла
дата: 19.04.2024

Ден 1 – София – Истанбул – Ла Пас

Среща на Терминал 2, за полет през Истанбул до Ла Пас

Ден 2 – Ла Пас

Пристигане в Ла Пас (La Paz), административната столица на Боливия разположена на 3 600 м. надморска височина, което я прави най-високо разположената столица в света. Името се произнася – Нуестра Сеньора де Ла Пас (Nuestra Señora de La Paz), което в превод от испански означава „нашата дама на мира”. Градът е основан от Алонсо де Мендоса 1548г. В страната се намират най-големите солни равнини в света (Уюни, Salar de Uyuni). На границата с Перу е разположено езерото Титикака – най-високото плавателно езеро. Боливия е една от страните в които са намерени най-много паметници на архитектурата и културата от времето на инките. От испанската колонизация са останали (градовете Потоси и Сукре). В столицата има множество катедрали и десетки музеи, а в околностите е разположена старата столица на империята Тиванако. Една от забележителностите е Музеят за съвременно изкуство, където могат да се видят колекции от произведения на известните съвременни художници. Музеят на съвременното изкуство се намира в разкошна къща от деветнадесети век и е известен със стъкленият си покрив, създаден по дизайн на Густав Айфел (Gustave Eiffel). Над града се издига тривърхата планина Илимани (Illimani), чиито върхове са покрити със сняг през цялата година. Ла Пас е основан от Алонсо де Мендоса на 20 октомври 1548 г. като пункт за почивка по пътя между Потоси и Куско. Днес Потосѝ (на испански Potosí) е най-високия обитаван град в света с население над 100 000 жители – разположен е на 3967 м. над морско равнище. Ку̀ско (на испански Cuzco) е град в югоизточно Перу, в долината Урубамба (Свещената долина) на Андите.

Ден 2 – Ла Пас

Закуска. Ла Пас е разположен в каньон, заобиколен от всички страни с величествени хълмове и стръмни планини. Южната част на града се издига по-високо от останалите и голяма част от хората, които днес живеят там, са дошли от Оруро (Oruro) и Потоси (Potosi). Обиколката на града ще започне с историческата част, централния площад и базиликата Сан Франциско. Ще продължим с площад Мурльо (Murillo)  и катедралата Метрополитън (Metropolitan), ще видим президентският дворец и статуята на президента Гуалберто Виляроел (Gualberto Villarroel). Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 – Ла Пас – Салар де Уюни

Закуска. Трансфер до летището и полет до Салар де Уюни – едно от най-екстремните и забележителни места в Латинска Америка. Това изумително творение на природата се намира в Южна Боливия и е най-голямата солна пустиня в света с площ малко повече от 10 000 кв. км. Разположено на 4000м. надморска височина се е формирало след преобразуването на няколко праисторически езера, разположено в платото Алтиплано. Това са най-големите солници в света образувани от отдавна изпарили се праисторически езера. До хоризонта се простира плътна кора от сол, покрита с разнообразни шарки. Салар де Уюни е пустиня – вместо изобилие от пясък, тук ще видите милиарди тонове блестяща бяла сол. Когато се покрият с вода в дъждовния период, Салар де Уюни се превръща в плитко езеро и се създава неповторим огледален ефект, който кара мястото да изглежда почти нереално. Дълбочината на водата е само няколко сантиметра, така че човек спокойно може да се разхожда по повърхността. Трансфер до хотела. Нощувка в Салар де Уюни.

Ден 4 – Салар Де Уюни

Закуска. Отпътуваме до Острова на слънцето. Денят ще започне с Чани (Chani) – малко градче на брега на полуострова. По желание от тук ще направим три часов трекинг, известен като „поклонническият път“ до Ямпутата, откъдето с моторна лодка се отправяме към южната чат на „Острова на слънцето“. След като пристигнем ще посетим храма Pilko Kaina – храмът на слънцето, пример за традиционната архитектура на инките. Нощувка в Салар де Уюни.

Ден 5 – Салар де Уюни

Закуска. Денят ще започне. Нощувка в Салар де Уюни

Ден 6 – Салар Де Уюни – Ла Пас

Закуска. Трансфер до летището и полет до Ла Пас. Пристигаме в Ла Пас. Трансфер до хотела. След кратка почивка тръгваме към езерото Титикака – най-голямото планинско езеро на територията на Южна Америка, което се е образувало в планинската верига на Андите в Перу и Боливия. На северозапад водите на езерото Титикака стигат перуанските брегове, а на югоизток до боливийските. Разположено на 3812 метра надморска височина, езерото Титикака е едно от големите високопланински езера в света. Огромната му водна площ се разпростира на 8 300 кв.километра. Титикака се счита за най-високо разположеното плавателно езеро в света, някога било свещеното езеро на инките. По крайбрежието му живеят потомци на инките, които до ден днешен пазят вековните си традиции в занаятите и фолклора. Те са единствените оцелели потомци на народ построил вечният град Тиахуанако, като легендата гласи, че във вените им тече „черна кръв”. Основният поминък е риболовът, като тукашните хора правят рибарските си лодки от тръстика. Повечето от тях напомнят по-скоро салове, отколкото лодки. Също така коренните жители покрай Титикака се изхранват и с отглеждането на зеленчукови насаждения. Освен за риболов, Титикака се използва и за транспорт и туризъм. В Титикака най-големият остров също носи името на езерото. Титикака е най-високото езеро, което не се излива в морето. То се оттича в друго езеро – Поопо, образувало се по течението на река Десагуадеро. В резултат на студените и бурни ветрове в езерото Титикака се образуват големи вълнения. То често е определяно като голямо вътрешно континентално море. В езерото Титикака е разположен „Островът на слънцето“ – легендарната люлка на инките. И до днес на острова могат да се видят каменните дворци на императорите, повечето от които са потънали в руини. Свободно време за снимки.

Ден 7 – Ла Пас – Пътят на смъртта построен от затворници – САМО ЗА ТЪРСАЧИ НА СИЛНИ УСЕЩАНИЯ!!!

Закуска. Един от най-вълнуващите дни дойде! Пътят на Смъртта Yngas. Вероятно много пътища носят това страховито име, но само тези от вас, които ще дойдат ще разберат защо това е така. Северният път Yngas, е разположен на 56 километра от Ла Пас и свързва град Кориоко с тесният еднолентов прашен път дълъг 70 км, който до скоро е бил единственият път от Ла Пас до Амазонската част на Боливия. От едната страна е пропастта покрай която ще минем, а от другата страна над нас се издигат стръмни 60 метрови скали. Има места на които пътят е толкова тесен, че едвам минава кола. Дъждовете и мъглите правят пейзажа още по-внушутелен! Юнгас е построен 30 -те години от парагвайски затворници. Той е най-любимата дестинация за ДАУНХИЛ колоездачи заради 64 километровата си отсечка на спускане. ПРИКЛЮЧЕНИЕТО ЗАПОЧВА!

Ден 8 – Ла Пас – Куско ( 652 km )

Закуска. Най-голямото приключение ни предстои! Пътешествието започва с дългият път до Куско.

Ден 9 – Куско

Закуска. Добро утро в Куско – красив град в югоизточно Перу, в долината Урубамба (Свещената долина) на Андите-столица на департамент Куско (Cusco), с население от 300 000 жители. В миналото градът е бил първата столица на империята на инките. В списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Конституцията на Перу я определя като историческа столица на страната. Имперският град на инките е разработен като сложен градски център с отделни религиозни и административни функции, които са напълно дефинирани, разпределени и организирани. В долината могат да се отглеждат култури, а хълмовете са осигурявали брилянтна защита. Древната столица на инките се намира на 3500 метра надморска височина и е заобиколена от планински върхове. Разположена в плодородна алувиална долина, захранвана от няколко реки. Градът е изграден от император Пачакути през 1438 година, въпреки че областта е била населена от инките още през 1200 година. Куско е най-старото постоянно обитавано селище в Северна и Южна Америка. В центъра са издигнали храм на слънцето, наречен Корикандра, и централна кула с името Сантурнваси. Инките контролират територията от Кито до Сантяго, което я прави тяхната най-голяма империя срещана някога в Америка и най-голямата в света по онова време. През 1533 година Куско е превзет от испанците. Голяма част от останките на древният град са запазени както и много барокови църкви и дворци. Вечеря. Нощувка.

Ден 10 – Куско – Олантайтамбо – Агус Калиентес – Мачу Пикчу

Закуска. Днес е време за най-вълнуващата забележителност в Перу – Мачу Пикчу известнен и като „изгубеният град на инките“ – един от най-важните религиозни, политически и културни центрове по време на разцвета на империята на инките. Ще се качим на влак от Улайтамбо до живописното градче Агус Калиентес откъдето започва нашето приключение. Нощувка в Агус Калиентес.

Ден 11 – Агус Калиентес – Куско

Закуска. връщаме се обратно в Куско. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 12 – Куско – Пуерто Малдонадо – Амазонската джунгла

Закуска. Трансфер до летището и полет до Пуерто Малдонадо – разположен при сливането на реките Тамбопата и Мадре де Диос. В началото на 20-и век перуанските власти изпращат специална експедиция, която да проучи отдалечениете амазонски гори. Така през 1902 г. е основан град Пуерто Малдонадо. Водачът на експедицията дава това име в чест на дон Фаустино Малдонадо – изследовател, който е направил по-ранно проучване на река Мадре де Диос. Ще имаме възможност да видим едни от най – красивите тропически гори непокътнати! Ще посетим национален парк Ману, национален резерват Тамбопа и национален парк Бауаха-Сонене. Именно красотата на дествената природа и необикновените гледки и звуци на джунглата са мечта на най-големите пътешественици и посетителите на Пуерто Малдонадо. Пристигаме в красивото градче, което е лежерно през деня и сцена на богат нощен живот след залез! Оттук потегляме с лодка до нашият лодж. Вечеря. Нощувка.

Ден 13 – Пуерто Малдонадо – eзерото Сачавакайок

Сух пакет. Рано сутринта тръгваме за езерото Сачавакайок – разположено в националния резерват Томбопата. Докато стигнем до езерото ще прекосим река Мадре де Диос и ако имаме късмет ще видим папагали ара, черни каймани и гигантски видри.

 

Ден 14 – Пуерто Малдонадо – Лима

Закуска. Полет до Лима. Трансфер до хотела. След кратка почивка обиколката ни ще започне с Плаза де Армас и целият архитектурен ансамбъл разположен на него. По време на инките, площадът бил наречен Huacaypata или Aucaypata – сърцето на столицата. Тук обикновено се веят две знамена – червено-бяло – перуанското знаме и знамето на Tahuantinsuyo с цвят на дъга. Колониални аркади обграждат площада, който в древни времена е бил два пъти по-голям и обхваща района, който сега се нарича Plaza Regocijo. Куско е проектиран във формата на пума, а самият площад  е на мястото на сърцето. Площада изиграва решаваща роля в живота на града от времето, когато Куско е столица на инките, до днес. Тук са разположени административни, религиозни и културни сгради. След като конквистадорите завладяли империята и столицата, испанците заобикалят района със своите храмове и имения, построени върху разрушените сгради на инките. През 1781 година Тупак Амару II е екзекутиран на площада. Понастоящем Плаза де Армас има огромен брой атракции, ресторанти, магазини за сувенири и бижута, които привличат туристите. Струва си да посетите площада през деня и вечерта, тъй като външния му вид е поразително различен – вечер всичко свети. Вечеря. Нощувка.

Ден 15 – Лима – Панама – Истанбул – София

Закуска. Трансфер до летището

Налични дати за заминаване

Северина Маркова - +359 893 333 192
За съжаление няма свободни места за екскурзията в момента

Дата: 19.04.2024
Цена на човек в двойна стая – 7300 лв.
ПОСОЧЕНАТА ЦЕНА НА ПАКЕТА ПОДЛЕЖИ НА ПРЕПОТВЪРЖДЕНИЕ ОТ ДАТАТА НА ЗАПИСВАНЕ!

Все още няма написани мнения.