град Мармарис

град Мармарис

Things to do - general

 Град Мармарис – турската ривиера

Там, където се срещат Егейско и Средиземно море, водата е кристално чиста, а планинските склонове са покрити с борови гори се намира  Мармарис – курорт с райски плажове и прозрачни води. От малко рибарско селище в миналото, днес град Мармарис се е разраснал до един от най-големите турски курорти, любимо място за почивка на много българи.
Град Мармарис е един от най-оживените градове и важен пристанищен град на егейското и средиземноморското крайбрежие на Турция. Разположен е в Западна Турция, между курортите Бодрум и Фетие. Населението му е около 31 хил. жители, но през лятото заедно с курортистите градът с прилежащия район събира общо над 400 хил. души. В разгара на сезона в залива на  град Мармарис се събират до 10 000 лодки и яхти. Плажната ивица на град Мармарис се простира по дължината на целия курорт. През цялото време на годината град Мармарис е заобиколен от синьо и зелено. Хълмовете, които се врязват в морето и прекрасните заливи правят това място толкова специално.
Град Мармарис има средиземноморски климат и се характеризира с горещо лято и мека зима. През летния сезон температурите могат да достигнат 45°С. Зимите са предимно дъждовни.

Един от най-лазурните и приятни за почивка квартали на град Мармарис е „Ичмелер“, намиращ се на 8 км. от центъра на града. Забележително е живописното сливане на планинския хоризонт с морето. Тук е пълно с благоуханни цветя, които радват сетивата, различни видове палми, портокалови дръвчета, симпатични малки кафенета и китни хотелчета.
Мармарис разполага с разнообразни водни спортове, а за любителите на екстремните водни приключения има и 3 аквапарка. На плажа туристите могат да избират между многото възможности, сред които са пътешествие с катамаран, летене с парашут над водната повърхност, водни ски, гмуркане и какво ли още не. Град Марамарис се счита за един от най-добрите егейски курорти за подводно гмуркане (скуба дайвинг). Няколко планински маршрута предлагат пътешествия из крайбрежните селца. Има възможност за интересна екскурзия — посещение на най-близкия гръцки остров Родос, така ще може да се похвалите с посещение на две държави в един ден. Тук целият курортен живот протича не между стените на хотелите, а на улиците, на прекрасната крайбрежна ивица, в кафенетата на открито, в ресторантите, баровете и дискотеките. Най-знаменитите от тях се намират на Bar Street-улица с повече от 40 дискотеки и барове една до друга, празникът не стихва до 5 часа сутринта.
Пазаруването може да изкуши всеки. В малките китни магазинчета и бутици може да закупите всякакви традиционни за региона продукти – килими, сандали, бродерии и още куп джунджурии за вас и вашия дом.
Старата част на града представлява жилищен район. Старите къщи, които са под закрила като културно наследство и тесните улички водещи до тях, са действително възхитителни.

При посещението си трябва да знаете, че:
1.    Официална валута е  турската  лира (TRY). Можете да обмените пари в пощенските офиси или в обменни бюра. Почти навсякъде приемат международни кредитни карти. В града лесно ще намерите АТМ устройства;
2.    По време на туристическия сезон повечето магазини и заведения работят през целия ден (без почивка на обяд) и до полунощ. Държавните учреждения работят от понеделник до петък от 9:00 до 17:30 с почивка между 12:30 и 13:30 часа;
3.    Аптеките в Мармарис работят от понеделник до събота. Ако имате нужда от аптека в извънработно време или в неделя, на витрината на всяка аптека има списък с адресите на дежурните аптеки;
4.    В Мармарис има три градски клиники, които имат функциите на Червен Кръст: Градската болница, Armutalan Medical Center и Red Moon Center  и около 20 частни клиники;
5.        Ако решите да пристигнете по въздух възможностите са две: летище “Dalaman” или летище “Milas – Bodrum”. Първото е разположено на 90 км. източно от Мармарис, второто отстои на 130 км. западно от курорта.

Държава Турция

Настаняване

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Ето няколко забележителности в Мармарис и наоколо, които да не пропускате:
Ephesus (Ефес) – най-интересната, позната и съхранена дестинация все пак е Ephesus. Този античен град ще ви даде ясна представа за структурата на древните полиси. Сгради като храмът на Artemis Ephesia, едно от седемте чудеса на света, привличат всяка година множество туристи. Също така може да разгледате Музея на Ефес в Selcuk с оригинални открития от района. Не пропускайте да посетите и къщата на Дева Мария, счита се че това е бил последния й дом. Гледките, които ще видите са спиращи дъха.
Pamukkale (Памуккале) – намира се на 210 км от курорта Мармарис, но задължително трябва да бъде посетен. Това е красиво и вълнуващо природно място, което е уникално със своите приказни замайващо бели вкаменени каскади. Името му означава “памучен замък”, което идва от образуването на бели замъци под действието на минерални варовикови извори. Те са с температура 35 С и са много богати на калции.
Разкопките на древния град Hierapolis – Основан през 190 г.пр.н.е. той се превръща през II и III в. в римски минерални бани. Може да посетите: градските стени, втория театрален център, храмът на Аполо, базиликата до некропола дълга 2 км. и съдържаща някои от най-интересните видове древни гробници (запазени в отлично състояние до днес).
Дворецът на Мармарис – намира се на хълм над Мармарис и е бил мястото, където преди векове Сюлейман Великолепни е струпвал войските си. Днес в двореца има исторически музей с находки от града и околностите. От двореца се разкрива панорамна гледка към оживеното пристанище.
Круиз – в Мармарис много лодки и корабчета предлагат круизи и разходки в околностите на Мармарис. Някои от тях са all inclusive – с включени неограничени напитки и храна на борда. Качете се на gulet (ръчно конструирана дървена лодка в традиционен турски стил) и избягайте от ежедневието. Ще имате възможност да прекарате  незабравими мигове в поглъщане на безгрижни слънчеви лъчи, плувайки в кристалните води на морето, ловейки риба или гмуркайки се, и в същото време ще може да посетите древни места и ще бъдете обгижвани от екипажа като истински султани.
Делтата на река Далян – от Мармарис можете да поплавате с лодка по река Далян и да разгледате древните ликийски скални гробници, покрай които ще минете. В района на делтата на реката има и кални бани с лечебна кал, както и красив плаж.
Аквапарковете – Аквапарк „Атлантис“ се намира на самото крайбрежие и има собствен плаж. Другият голям воден атракцион е „АкваДрийм“. Вдигнете адреналина си на водните пързалки!
Островът на Клеопатра – Това е едно от най-популярните еднодневни пътувания от Мармарис. С лодка ще стигнете до едно райско място – перфектен плаж, прозрачна вода, дървени шезлонги.
Пеещите фонтани – В центъра на Мармарис всяка вечер можете да видите красивото шоу на пеещите фонтани – музика, светлини и водни струи се движат в синхрон.