град Дидим

град Дидим

Things to do - general

В югозападната част на Турция, на източния бряг на Егейско море е разположен един малък град, предлагащ усамотени заливи, златни плажове и древни исторически забележителности още от неолита. Град, който е създаден за туризъм. Град Дидим се намира се на приблизително 200 километра южно от Измир, разположен е на северния бряг на залива Гюлюк срещу полуостров Бодрум. Град Дидим е административен център на едноименния район, а населението му е около 42 000 души.
Град Дидим е създаден върху руините на античния град „Дидима“, който в древността бил значимо оракул – светилище на Аполон.  В „Дидима“ могат да се наблюдават останките на йонийския му храм, чиито мощни колони и до днес сочат към небето. Определян е за един от най-величествените храмове на Елинската цивилизация. Той е разрушен по време на персийските войни, а това което се наблюдава днес е възстановено по времето на Александър Велики. Близо до храма се намират руините на стария стадион, където са се провеждали ритуали и състезания. Според археолозите „Дидима“ е бил не само култов център, но и голям и гъсто заселен град.

През 80-те години градът започва да се развива като един от туристическите центрове на егейското крайбрежие на Турция и постепенно придобива широка известност със спокойствието, което  предлага. Днес той е красиво курортно място и една от най-желаните туристически дестинации в Турция, която събира гости от цял свят. Хотелските комплекси отговарят напълно на високите стандарти, характерни за турския туристически сектор, а изобилието от невероятно вкусна храна е неустоимо изкушение за всеки турист, който желае да поглези сетивата си с чудесно приготвени морски дарове. В град Дидим има множество барове, ресторанти и рибни таверни. Дискотеките и развлекателните центрове са разположени по крайбрежната част. От крайбрежната алея може да се наслаждавате на невероятните романтични залези, които се откриват и да помечтаете, озарени от златните лъчи на слънцето.

Основно предимство на курорта е благоприятният средиземноморски климат. През лятото тук има многобройни слънчеви дни, а зимите са меки и топли.Средната температура през лятото е  34 ° C, а през зимата 14 ° C. Дори през януари тук може да отидете на плаж или да се наслаждавате на практикуването на водни спортове. Туризмът и земеделието са основен поминък на населението и главните източници на доходи в региона.

Съчетанието на прекрасни,  дълги и слънчеви плажни ивици, лазурно сини морски води, красива природа и исторически забележителности привличат много туристи. Любителите на културните забележителности ще останат очаровани. Атмосферата в градчето е в духа на мистериозните легенди за вълнуващи далечни събития. Град Дидим е древен, богат на исторически паметници. Може да посетите още два древни града, освен Дидима – Приен и Милет.  Приен е известен с това, че тук се намира единственият, запазен и до ден днешен, храм на Зевс по цялото крайбрежие на Анадола. В древният град Милет имате възможността да видите доста добре запазените античен стадион и театър, баните на Фаустина и храмът на Серапис. Тук е живял и творил математикът Талес. Не по-малко интересен е и Храмът на Посейдон, в който ще ви посрещне каменно изображение на Медуза – популярен образ от древногръцката митология.
През 2009 година е построено и започва да функционира модерното яхтено пристанище „Didim Marina“, с кейови места за лодки, докове, хангари, поддръжка, яхт клуб, търговски център, ресторанти, както и съоръжения за посетители.  Можете да се разходите из пристанището и да се порадвате на разнообразието от модерни плавателни съдове. Град Дидим е лесно достъпен по добре поддържани пътища от Бодрум и Измир.

Държава Турция

Настаняване

Почивки и екскурзии

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.