Македония

Македония

Things to do - general

Обща информация за Република Македония

Площ: 25 713 кв. км
Часови пояс: CET
Население: 2,107 милиона (2013 г.)
Държавно устройство: република
Столица: Скопие
Официален език: македонски
Основна религия: православното християнство
Валута: Македонски денар (MKD), 1 лев = 31 македонски денари, 1 евро = 61 македонски денари


Визов режим:

От 1 януари 2007 г. всички български граждани могат да влизат и пребивават на територията на Република Македония без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (месеца), считано от датата на първото влизане. Влизането на територията на страната се извършва с български задграничен паспорт, валиден поне шест месеца след края на планирания престой на лицето в Република Македония, или с валидна лична карта.

Предупреждение за пътуване!

При преминаване през ГКПП на Република Македония водачите на всички МПС с българска регистрация трябва да представят застраховка „Зелена карта” с покритие за Република Македония.
Нарушаването на изискването за задължително денонощно използване на фаровете на МПС по всички пътища на страната се наказва с глоба в размер на 45 евро.   Ограниченията на скоростта на движение на МПС на територията на Р Македония, ако няма други ограничителни знаци е както следва: на автомагистрала – 120 км/час, на междуградски път – 80 км/час , в населени места – 50 км/час. Нарушаването на тези ограничения се наказва с глоба в размер от 45 до 300 евро, в зависимост от степента на нарушението.
Бъдете внимателни и спазвайте правилата за движение по пътищата!
Помнете, че при влизане в Република Македония следва да се съобразявате с местните закони и обичаи. По време на престоя Ви там Вие попадате под тяхната юрисдикция.

Престъпност и сигурност:

В страната има случаи на автомобилни кражби, които стават в големите градове. На оживените места – пазари, автобусни спирки и ж.п. гари не са рядкост и джебчийските кражби. Освен пари и ценности, обект на интерес са и българските документи.

Здравеопазване:

При влизане в Република Македония не се изискват никакви документи, които да удостоверяват здравословно състояние, извършени имунизации и други от здравен характер. В случай, че такива документи биват изисквани, от който и да е на граничните контролно пропускателни пунктове, следва да се потърси съдействие от органите на Министерство на вътрешните работи.
Европейската здравно-осигурителна карта дава възможност за ползване на безплатна медицинска помощ от граждани на Република България, пребиваващи краткосрочно в Република Македония, само при възникнали неотложни и спешни случаи.

Практически съвети:

•    Препоръчва се консумирането на бутилирана вода.
•    Не трябва да се ядат сурови плодове и зеленчуци, без те да бъдат измити. Също така е препоръчително да се избягва приготвена храна, закупена от улични търговци.
•    Личният багаж, документи, пари и пътни билети, задължително трябва да се съхраняват на сигурно място. Препоръчително е да не се носят скъпи бижута и да не се демонстрира наличие на голямо количество парични средства.

Забележителности
:
Македония определено е държава, пазител на многовековна история и култура. Градовете, които имат с какво да ви впечатлят са: столицата – Скопие, Охрид, Битоля, Щип, Тетово, Струга и Прилеп. Всеки един от тези градове пази в себе си многовековна история, предавала се от поколения на поколения до днес. Разбира се, най-известната туристическа дестинация в Македония е град Охрид, прочут с  една от най-красивите „сълзи” на земята, а именно Охридското езеро. То е най-дълбокото и най-голямото в Егейската езерна зона и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.

Източник: Министерство на външните работи

Държава Македония

Настаняване

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Македония и Охридското езеро за кратък отдих или дълга ваканция. Дестинация, която винаги ще е популярна, защото е достъпна и като цени и като разстояния.

Градовете, които имат с какво да впечатлят са: столицата – Скопие, Охрид, Битоля, Щип, Тетово, Струга и Прилеп. За кратък престой препоръчваме спирката да е в Охрид и на Охридското езеро – без тях няма да сте видели истинската красота на Македония.