Кипър

Кипър

Things to do - general

Република Кипър

Площ: 9 250  кв. км  
Часови пояс:
UTC  + 2 ч.  
Население: 
1 189 197  д.
Държавно устройство: 
република
Столица: 
Никозия
Официален език: 
гръцки, турски
Основна религия: 
православно християнство, католицизъм, ислям;
Валута:
Евро
Обменът на валута следва да става само на строго определените за това места. Препоръчително е да носите у себе си долари или чекови книжки и кредитни карти.

Документи за пътуване и визов режим
Валидни българска лична карта, паспорт или временен паспорт.
Всички български граждани, снабдени с валиден паспорт или лична карта могат да влизат, да преминават транзитно и да пребивават в Р Кипър безвизово за срок до 90 дни без да се регистрират при пристигане.
Българските граждани, които са пребиваващи на територията на т.нар. „Северно-кипърска турска република”, се обслужват единствено в Посолството на Република България в Никозия.
Посолството не препоръчва пътуване на българските граждани през територията на т.нар. „Северно-кипърска турска република”!

Полезна информация

Престъпност и сигурност
Нивото на престъпността в Кипър е сравнително ниско. По-голямата част от случаите касаят извършени кражби, обири, грабежи и други престъпления против собствеността.
През последните години се увеличиха престъпленията свързани с организираната престъпност – наркотрафик, трафик на хора с цел трудова и сексуална експлоатация, нелегална имиграция.
Проблем на острова са случаите на насилие (домашно, училищно) и спортното хулиганство.
Сериозно внимание се отделя на престъпленията, които са свързани с трафика на малолетни и непълнолетни лица, тяхната сексуалната експлоатация, заснемането и разпространението на порнографски материали, както и насилието над малолетните и непълнолетните.
В последните години се наблюдава една тенденция на нарастване на броя на престъпленията, които са свързани с вноса, притежанието и разпространението на наркотици. Кипър заема едно от челните места по смъртност, вследствие употреба на наркотични вещества.
Островът се определя като транзитна точка и част от въздушните трасета за трафик на хероин и хашиш към Европа предимно от Ливан и Турция.
Една голяма част от насилието в Кипър може да се обясни и с действията на организираната престъпност. Спорадични бомбени атентати, стрелби, палежи и убийства са регистрирани в периода 2009-2011г. Тези престъпления са резултат от конфликтите между враждуващи престъпни групировки, занимаващи се с незаконна дейност с наркотици и хазарт.
Обикновено островът се използва като „първа спирка” за имигрантските потоци. Трафикът на нелегални имигранти и организираният трафик на хора преминава основно през окупираните територии.

Движение по пътищата

Водачите на ППС и пешеходците трябва да имат предвид, че в Република Кипър движението е ляво.

Здравеопазване

В Кипър може да използвате своята европейска здравноосигурителна карта.
Тя дава възможност за ползване на правото на медицинска помощ, което имат всички граждани на Република България с непрекъснати здравноосигурителни права в страните от Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Швейцария.

Източник: Министерство на Външните работи на Република България!

Държава Кипър

Настаняване

Почивки и екскурзии

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Остров Кипър е разположен в североизточната част на Средиземно море. Намира се на 380 км от Египет, 105 км от Сирия и 75 км от Турция. Той е сред най-големите по площ острови в Средиземно море. Островът се поделя на Севернокипърска турска република, буферна зона на ООН, военните бази –  Акротити и Декелия, които са във владенията на Великобритания и Република Кипър.  Климатът на острова се характеризира с влажна и мека зима и изключително горещо и сухо лято.

Остров Кипър е една изключително завладяваща дестинация, с богата си история, невероятна природа, екзотична атмосфера и топъл климат. Освен с природните си дадености, островът е притегателен център и с разнообразните и интересни места за посещение- истинско изобилие от археологически обекти, византийски църкви, манастири и музеи. Добрата новина е, че всеки обект е на изключително близко разстояние, което дава възможност и да разнообразите почивката си с малко еднодневни екскурзии из целия остров Кипър. Един от най-забележителните древни обекти, които може да посетите е старият град Курион. Още с навлизането си в местността, освен невероятна гледка, която се разкрива пред вас, ще ви погълне завладяващата атмосфера на древната история. Сред разрушени колони и парчета мозайка, дори и най-големия скептик, усеща страхопочитание и вдъхновение от мистиката, която витае из въздуха. И ако искате това трепетно усещане да продължи, следващата ви спирка задължително трябва да е един от най-красивите замъци на Средиземноморието, а именно замъка Св. Иларион. Докато сте в тази част на острова, задължително обиколете целия район. Полуостров Карпас е известен със забележителната си природа. Местността е заобиколена от невероятни девствени плажове, прекрасна и разнообразна флора, старинни църкви, а най-забавната атракция на района е множеството диви магарета, които обикалят редом с вас.
Едно от най-привлекателните туристически градчета на острова е Лимасол. Крайбрежният град предоставя на своите посетители, разнообразие от невероятни плажове наред с впечатляваща история, уют и комфорт. Непосредствено  до града е разположен замъка Колоси. Мястото ви пренася в бурните времена на кръстоносните походи, когато Кипър е бил изключително важен за европейците. Отличното местоположение с изглед към морския бряг, допълва авантюристичното настроение. Самият град Лимасол е място, в което спокойно може да удовлетворите жаждата си за културни приключения. В сърцето на града, известно и като Стария град е разположен замъка Лимасол. Пропит с история от разнообразни народи, замъка е известен с факта, че на това място Ричард Лъвското Сърце се оженил за Беренгария.  Днес, замъкът е дом на впечатляващ музей, разкриващ Средновековната история на местността. След едно такова вдъхновяващо посещение, може да се насладите на чаша кафе или разхладителна напитка в разнообразните заведения на главния площад. В този район са разположени едни от най-интересните места в града, където може да посетите изключително интересни мероприятия и изложби, като например  Lanitis Art Foundation и old Carob Mill.  На изток от площада е разположена Катедралата Лимасол, а близко до нея и Голямата джамия.

За много посетители, почивката в Лимасол, е синоним за излежаване по плажовете. Естествено въпрос на вкус, но за любителите на активната почивка в района, наистина са разположени едни от най-красивите плажове на Острова. На 13 км от Лимасол е разположен, дългия 8 км плаж – Lady’s Mile Beach. На източният бряг на полуостров Акротири се намира Kourion Beach, непосредствено до който е разположено солено езеро със златисто-бежов пясък

Ако посещавате Лимасол, защото сте търсачи на бурен нощен живот, няма да останете разочаровани. Най-важното, което трябва да знаете е ,че няма значение на каква възраст сте, каква музика слушате или какво обичате да пиете- има за всекиго по нещо. Едни от най-известните заведения са Step Inn, club Triangle, Basement Club, Rumours Bar и още много други, които ви приканват с приятна атмосфера и хубава музика.

Остров Кипър е една от най-посещаваните туристически дестинации в света- и не случайно. Безкрайни плажове, кристални води, история, култура, безброй възможности за спорт и забавления. Независимо, в коя част на острова се намирате, в кое туристическо селище сте отседнали или какви са вашите предпочитания за почивка, убедени сме, че на остров Кипър ще намерите много лесно всичко, което търсите и желаете за своята почивка.