Неапол

Неапол

Things to do - general

Стилна и модерна италианска архитектура, зашеметяващо красиви пейзажи, чист въздух, вкусна храна, весели, приветливи и винаги усмихнати хора – трудна за описание комбинация, която превръща Италия в един истински туристически гигант и я поставя на пето място в света по брой чуждестранни туристи след Франция, Испания, САЩ и Китай.
Град Неапол се намира в централните части на Италия, на едноименния залив, между залива Везувий и вулканичната област. Неапол е третият по големина град в Италия и несъмнено е една забележителните туристически дестинации, посещавани от милиони туристи годишно. Климатът в района е субтропичен, средиземноморски, като лятото е дълго и горещо, а зимата е мека и кратка. Италия е характерна с нейните големи контрасти. Много често през зимата, докато в Неапол е 16°C, топло и приятно за разходки, в Милано е -2°C.
Историята на Неапол, започва още през далечната 750 г. пр.н.е. Градът е основан от жителите, които са го населявали по това време, а именно – гръцката колония Куме. Не далеч от града бил построен друг град – Партеноп, който по-късно е присъединен към Неапол /сег. възвишение в средата на Неапол Pizzofalcone/. Преведено от гръцки името Неапол, означава „нов град“. С течение на годините новият град започва да се развива, но по време на гражданските войни  88 – 82 г. пр.н.е Неапол е присъединен към Римската империя, като независима провинция. В Римската империя градът играе малка роля, като през годините населението му се променя по състав. До 300г. гръцкото население е намаляло за сметка на латините. От 313 г. се появяват и раннохристиянските общности. Днес на места в Неапол са запазени техните скривалища /катакомби/, в които са се укривали преди приемането на Миланския едикт.
Неапол или на местен език Наполи е един от градовете с най-голяма гъстота на културно-исторически паметници в световен аспект. С най-голямо значение са религиозните храмове, църкви, християнските катакомби и манастири. И до днес Наполи е градът с най-много църкви и религиозни обекти в света. Тук сме подбрали някои от най-завладяващите забележителности в италианския град.
Централният площад в Наполи/Royal Palacе of Naples/, Piazza del Plebiscito, или още известен „площада на народа“ е изграден през 19ти век, като по заповед на тогавашния крал, площадът е създаден непосредствено до кралския дворец. Разположен е западно от Piazza del Plebiscito се намира Palazzo Reale/Кралският дворец/. Той е един от 4-те Борбонски дворци в Наполи. Близо до двореца се намира  църквата Сан Франческо ди Паола/San Francesco di Paola/. Изящният й купол, с височина 53 метра я прави една от най-величествените църкви. Вътрешната архитектура на San Francesco di Paola напомня Пантеона в Рим. Следващата спирка недалеч от църквата е театърът Сан Карло/ Teatro di San Carlо/. Той е най-старият оперен театър в Наполи. Създаден е по времето на крал Карло VII.  Наполи е известен още и със своите замъци, един от които е замъкът Нуово/ Castel Nuovo/ или още известен като „новият замък“ . Той представлява крепост построена през 1279 година  във „френски стил“ – на брега на морето. Идеята за построяването на този замък е на крал Карло I Анжуйски. Морската крепост е реставрираната много пъти, като последната и реставрация е направена през 19 век, а през 20ти век крепостта е обявена за исторически паметник на културата. Днес в замъка се помещава общинският музей на Неапол. Други известни крепости, които може да посетите са Castel dell’Ovo/ „замъка яйце“ на остров Мегаридес/ и Sant’Elmo/“замъка звезда“/. Интересна е галерията Умберто/ Galleria Umberto/. Тя представлява един огромен търговски център с множество бутици, ресторанти, кафенета и още много други развлекателни атракции. Галерията е направена през 1890 година от крал Умберто I.  Galleria Umberto съчетава в себе си елегантност и естетика, а ренесансовите и бароковите архитектурни елементи я правят още по-атрактивна, като идеята за нейното създаване е да се стимулира до голяма степен търговията в града. Интересни забележителности са Фонтанът Себето/ Fontana del Sebeto/, Неаполският археологически музей/непременно посетете „тайната стаичка“, в която се съхранява една от първите колекции на музея, и е била официално изложена още от 1800г./, Манастирът Санта Киара/Monastery Santa Chiara/, ако ви остане време непременно се качете на хълма Вомеро/Vomero/, където се намират забележителностите – Castel Sant’Elmo, Certosa di San Martino, Galleria Vincent. Качете се и на „безплатните тераси“ – те са разположени на улицата между тези забележителности – и от тях се вижда цялата красота на Наполи, събрана в един красив пейзаж.
Неподправената атмосфера, която град Неапол предлага на своите посетители, заедно с красивата италианска романтична музика, запленяващите замъци, исторически паметници и луксозните италиански бутици,  са уникална възможност да се потопите в много различна и изключително интересна среда. Пътешественици, любители, авантюристи, семейства, деца, приятели, всеки който е имал късмета да посети Неапол, остава запленен от духа и чара на тази дестинация.

Държава Италия

Настаняване

Почивки и екскурзии

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.