Генуа

Генуа

Things to do - general

Мирис на силно италианско кафе, примесен с хубав, френски парфюм, красиви италианки… мечтаната за всеки туристическа дестинация, на брега на Лигурско море. Генуа е най-известният и най-важният пристанищен център на Северна Италия и несъмнено е и най-значимият на Италианската Ривиера.

Град Генуа се намира в северозападна Италия, в област Лигурия и със сигурност е един от най-красивите градове на Италия. Териториалното му разположение,  на брега на Лигурско море, го прави много привлекателен, като туристическа дестинация. Климатът в района е благоприятен, почти през цялата година – доста слънчев, средиземноморски, типичен „италиански“. През зимните месеци температурите варират от 5°C до 11°C, а през летните месеци са от 21°C до 27°C.

Историята на Генуа започва още през 220 г. пр. Хр., когато древните гърци основават колония на мястото, където днес се намира старото пристанище –  в Генуезкия залив. Няколко години по-късно, когато гръцката колония бива разрушена от картагенците, Генуа е възстановена от римляните. По това време те използвали пристанището, като база за морския си флот по време на многобройните войни, които водят. От XII-ти век до днес, Генуа развива, и то много успешно, своята икономика като така се превръща в голям търговски център. Лигурският бряг е под влияние на банкери и търговци, които поддържат силни връзки с важни и влиятелни личности, като херцози, папи, благодарение на които успяват успешно да търгуват с много страни и това несъмнено се отразява положително на икономиката на Италия.
Ако планирате пътешествие в град като Генуа, са ви необходими поне 3-4 дни, за да успеете да се потопите в начина на живот на местните и да имате възможност да посетите многобройните забележителности и атракции. Може да започнете своята обиколка от Strado Nouva или още позната, като „улицата на Гарибалди“. Тя е в голям контраст – просторна, великолепна – в сравнение с останалите малки и тесни улички в Генуа. Улицата на Гарибалди е централната улица на Генуа, част е от стария град, който е включен в световното наследство на ЮНЕСКО. На нея са разположени голяма част от забележителностите в италианския град. През 16-ти век градския елит на Генуа е живеел точно на тази улица, като днес са запазени много от домовете им. Такива са дворците Palazzo Rosso, Palazzo Bianco, Palazzo Grimaldi и Palazzo Reale. Разхождайки се покрай дворците и многобройните забележителности на улица Гарибалди, ще стигнете и до площада Ферари/Piazza De Ferrari/. На него се намират знаменитите сгради, като италианската опера Teatro Carlo Felice и Дворецът на Дожовете/Palazzo Ducale/. Препоръчваме ви да се качите на кулата в Palazzo Ducale, откъдето се разкрива цялата красота на Генуа.
Следващото невероятно място, което може да посетите в централните части на Генуа, е Къщата-музей на Христофор Колумб, намираща се на площад Данте/Comune di Genova/. Къщата е изцяло възстановена след нападението през 1684 година от французите, които я разрушили до основи. Днес тя е един от най-посещаваните туристически обекти в Генуа.
В Генуа има две места, които несъмнено любителите на религиозният туризъм ще оценят много, и това са:  катедралата Сан Лоренцо/Cattedrale di San Lorenzo/ и църквата Санто Стефано/Santo Stefano/. Cattedrale di San Lorenzo е построена през V-ти век, като при разкопките са намерени предхристиянски саркофази, пълни със сребърни бижута и предмети, които са изложени в нея. Докато Santo Stefano е интересна с нейния романски тип архитектура и е изключително красива. Смята се, че в тази църква е покръстен Христофор Колумб.
Старото пристанище на града или на италиански – Porto Antico е най-старата част в Генуа, която несъмнено ще ви хареса, особено в следобедните часове, когато гледката на  залеза над Лигурско море е очарователна и неповторима.  На Porto Antico се намира най-големият аквариум –  Aquario di Genova, в който е събран целият морски свят. Аквариумът е създаден през 1992 година, като е изграден навътре в морето, откъдето можете да видите най-различни морски обитатели като акули, делфини, пингвини и много други. Aquario di Genova се посещава от повече от 1 500 000 туристи годишно. На Porto Antico се издига и най-древният пристанищен фар/Torre della Lanterna/. До върха му водят 375 стъпала, но гледката си заслужава.
Ако се колебаете кой град да изберете за следващата си почивка, екскурзия или тийм билдинг, несъмнено Генуа е перфектното за вас място. Ще останете много впечатлени от автентичната атмосфера на Генуа – от италианската архитектура, от италианската паста, дори и от отношението на местните към вас.

Държава Италия

Настаняване

Почивки и екскурзии

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.