Етъра, Габрово

Етъра, Габрово

Things to do - general

Местоположение/Климат.

Град Габрово е разположен по поречието на р. Янтра в полите на Стара планина, в непосредствена близост до един от най-известните проходи у нас – прохода Шипка. Намира се на 268 км от град Варна, 204 км от град София, 52 км от град Априлци, 45 км от град Велико Търново, 21 км от град Трявна и в непосредствена близост, на около 10 мин с кола, от Архитектурно-етнографски комплекс Етъра. Климатът в региона е типичен умереноконтинентален, характеризиращ се със студена зима и горещо лято.

Държава България

Култура и история (културни и исторически забележителности, любопитни факти, заслужава си да посетим и т.н.).

Град Габрово е възникнал през Средновековието, преди около 270 г. Легендата  разказва как един странстващ майстор ковач се установява под едно габърово дърво. Именно от множеството габъри в района идва и названието – Габрово, град на габърите. Въпреки сравнително скорошното възникване на града, само на няколко километъра от центъра, археолози откриват крепостта „Градище“, която датира от около V век. Други доказателства за съществуването на поселение в района, още по време на Втората българска държава, са останките от църквата „Св. Петка“, църквата е създадена по-случай пренасянето на мощите на тази българска светица през 1298 г. от град Епиват до град Велико Търново. Легендата гласи, че църквата е построена на мястото, където са пренощували мощите на Света Петка Търновска, по време на престоя им в селището. По-късно през 1860 година, Габрово официално е обявен за град.

Още преди същинското Възраждане габровските майстори и изделия се прославят из цялата Османска империя. Българския бит, традиции и майсторлък спомагат за превръщането на града в един от най-големите икономически центрове още по онова време. Не случайно Първото българско светско училище се открива в далечната 1835 г.  именно в Габрово. Днес градът и районът около града, предлагат една истинска разходка в миналото. Това е място, което е вдъхновило редица български майстори, поклонници и революционери. Там, през 1868 г. Васил Левски, създава революционен комитет.

В центъра на града се намира единствения по рода си Дом на хумора и сатирата. В музеят е разположена и единствената в света „Виц Банка“, в която всеки може да напише любимият си виц. На това място, всяка година на 1 април, се организира изключително весела празнична програма, която чества рождения ден на музея.

Но истински интересните събития в града се провеждат през май- когато се провежда Карнавала на хумора и сатирата- истински празник на смеха и забавата. Сцени на открито, пъстър каранавал със стотици организирани участници от различни кътчета на страната и чужбина, концерти, театрални постановки, изложби, благолаж и какво ли още не. На уникалния габровски хумор, дал повод за хиляди вицове и анекдоти в цялата страна се подсмихваме винаги, когато се сетим за това изключително забавно и много напредничаво място.

В Габрово освен смешното е присъствало винаги  и сериозното културно наследство. Заслужава си да се посетят единиствения по рода си Музей на образованието, както и наскоро обновения Музей на занаятите, с каквито Габрово си е спечелил прозвището Българския Манчестър. Музеят на Образованието съвсем логично е разположен в сградата на първата българска гимназия. На разположение са пет експозиционни зали, в които може да проследите развитието на българското образованието от създаването на славянската писменост до днес. В петата зала на музея е възстановката на взаимно учителната метода на преподаване. А за малките немирници до вас, със сигурност ще бъде любопитно да разберат как и с какво са наказвали палавите ученици преди 150 години. След посещението в музеите в центъра на града може да се насочите към друго забележително място, а именно Архитектурно – етнографски комплекс „Етъра“, който се намира само на около 10 минути път с кола, от центъра на Габрово. На „Етъра” са събрани над 50 обекта, като къщи със занаятчийски работилници, водни съоръжения, занаятчийска чаршия, на всеки ъгъл ви посреща някой нов и непознат занаят.  За любопитни посетители и такива, които винаги са готови да пробват нови неща, комплексът предлага курсове и обучения в традиционни занаяти. Ако сте любители на традиционни християнски празници, като Лазаровден, Гергьовден, Еньовден  и много други, имате възможността да станете свидетели на възстановка на традиционни български обичаи.  Освен на тези празници, всяка година в „Етъра“ , по време на първия уикенд на септември се организира Международният панаир на народните занаяти. След изморителната обиколка на комплекса, спокойно може да хапнете вкусни традиционни ястия, по-хубави и от на баба. Като приключите с вкусните гозби, може да разходите малко храната и да посетите Соколския манастир „Успение Богородично“, който се намира на 3 км от „Етъра“. Изградена е туристическа пътека, която преминава през чудната природа на района, която отнема около 2 ч., а с кола пътя до там е около 6 мин. Манастирът е изключително красив и поддържан. През 1868 г. известният дряновски майстор Колю Фичето е построил чешма с осем чучура, която стои непокътната и до днес. Разхождайки се сред красивите цветни алеи на манастира, наистина ще можете да почувствате спокойствието и магията, които това това свято място притежава.

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Природа и природни забележителности

За любителите на природния, еко и селски туризъм, имаме добра новина – освен с невероятните си културни забележителности, районът на Габрово е част от Природен парк „Българка“. Град Габрово е изходна точка на разнообразни туристически пътеки и маршрути. Освен с невероятната си красота, разнообразие от животински и растителни видове, паркът е изключително подходящ за конен туризъм, алпинизъм, зимни спортове, скално катерене и много други. За дребосъците-посетители и техните родители, паркът предлага специално изградени зони за отдих с детски площадки, та дори и „Горско училище“.

Нашата препоръка: подходящо за…

Габрово и районът около града предлагат такова разнообразие от природни и културни забележителности, че просто няма как да не го препоръчаме на всички. Там могат да се организират всякакъв вид екскурзии, тийм билдинг, зелени училища, пътешествия на открито, почивки с цялото семейство.