Варна

Варна

Things to do - general

Град Варна е разположен в Североизточна България, по бреговете на Черно море. Варна е известна още като „Морската столица“ на България.  Разположението на града, на брега на Черно море е предпоставка за наличието на разнообразни природни дадености и забележителности. Плажните ивици, обграждат цялата източна част на града. В североизточната част около града са разположени курортите „ Св. Константин и Елена“, „Слънчев ден“ и „Златни пясъци“. Варна предлага и голямо разнообразие от паркове и градини, като най-популярните и приятни места за разходка, спорт и отдих са Морската градина / Парк Приморски/, Парк „Аспарухово“, Природен парк „Златни пясъци“ и Университетската ботаническа градина – Варна. Един от символите на града е Морската градина, обграждаща централните градски плажове. С прохладните си подържани градинки, приятни алеи и множество културни паметници, тя е едно от най-посещаваните места в града, както от посетители така и от варненци.

Варна е привлекателен център и за посетители, интересуващи се от история и култура. Тук има 15 музея, които представят пълна и изключително богата историческа картина на града от Древността до днес. Най-новата придобивка на града е Ретро музей, посветен на бита във времето на социализма. Съществуват и множество исторически паметници с национално и местно значение, като един от символите на града е Пантеонът или „ Паметник на загиналите борци против фашизма и капитализма от град Варна и Варненския окръг в периода 1923-1944 г.“ . Паметникът е разположен в Морската градина, където са разположени и множество други интересни паметници и забележителности. Открояват се още „Алеята на Възраждането“, „Алея Паметни за България места“, „Алея на космонавтите“,  „Алея на олимпийските спортове“. В града съществуват и множество архитектурни паметници. Най-популярните сред тях са Аспаруховият мост, който свързва кв. Аспарухово и кв. Галата с централната част на Варна. В тази част на града съществуват изключително красиви и запазени девствени плажове, които пленяват с дивата природа, която ги заобикаля. Входът на морската градина „Колонадата“, Слънчевия часовник и Градския часовник също са едни от най-знаменитите символи на Варна.

Културните забележителности в града се допълват от разнообразието от театри, библиотеки, художествени галерии и опера. Основните представители на културното пространство във Варна са Драматичният театър „Стоян Бъчваров“, Фестивалният конгресен център и Дворецът на културата и спорта, а през летните горещи дни имате възможност да се насладите на разнообразни концерти и постановки в Летния театър, разположен в Морската Градина.

На 8 км северно от Варна  се намира резиденция „Евксиноград“. Комплексът е построен за лятна резиденция на Александър Батенберг, Фердинанд и Борис III. Външният облик на резиденцията силно наподобява френските ренесансови дворци от XVIII  век, а вътрешния интериор остава впечатление за посетителите, на разкош и уют. В североизточната част на парка, при археологически разкопки са открити останки от късноантичната крепост „Кастрици“. Комплексът предлага настаняване, а посетителите могат да се насладят и на традиционни ястия в ресторанта на комплекса, както и условия за различни видове спорт.

На 9 км от резиденцията „Евксиноград“ е разположен един от най-известните  скални манастири у нас – „Аладжа“ манастир. Манастирът е архитектурен паметник от национално значение.  Скалният манастир е разположен в централните части на Природен парк „Златни пясъци“, обявен за защитена територия на редица редки растителни видове. Дивата природа, съчетана с многообразието от митове и легенди, създават наистина уникално усещане. Дестинацията е изключително подходяща за любителите на културен, поклоннически и екологичен туризъм. Освен „Аладжа“ манастир на територията на град Варна, съществуват множество храмове, православни и католически църкви и джамия. Разположен в центъра на града Катедрален храм-паметник „Св. Успение Богородично“ се е превърнал в един от най-знаменитите символи на Варна.

На около 20 км западно от град Варна е разположен Скалният феномен „Побити камъни“, който се намира в зона от мрежата Натура 2000, обявена с цел запазване на най-големите в България, вътрешни пясъчни хабитати със специфична флора, растителност и животински свят. „Побитите камъни” представляват уникален ландшафт, наподобяващ каменна гора, чиито произход и до днес остава неразгадан.
Заслужава си човек да се отбие на още много места във Варна- Зоопарка, Делфинариума, Аквариума, Астрономическата обсерватория и планетариум, Прабългарското селище „Фанагория“, Акваполис – Златни пясъци, а за дребосъците-посетители са създадени специален Детски кът в Морската градина и атрактивната ферма за щрауси „Долината на щраусите”.

Варна често е спрягана и за спортна столица на България с безбройните си възможности за спортуване на открито и закрито. Освен задължителните плувни комплекси, в града са изградени няколко спортно-развлекателни комплекса, ледена пързалка. За любителите на високия адреналин се предлагат парашутизъм, делтапланеризъм, парапланеризъм, бънджи скокове, бейсджъмпинг, рокетбънджи, полети и скокове от балон, спортно и скално катерене, алпинизъм.

Варна е прекрасен град, който предлага хиляди възможности и отговаря на всякакви изисквания. Подходящ е както за организиране на детски, ученически и семейни ваканции така и за бизнес събития, семинари, конференции, тийм билдинг.

Държава България

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.