Свободни места

Косовски къщи имат свои отделни имена и своя автентична родопска атмосфера.

Възможно е наемане на:

 • цяла къща – цена по договаряне
 • двойна стая – 90 лв.
 • тройна стая – 117 лв.
 • апартамент/студио 2 + 2 легла – 126лв.
 • мезонет 2 + 2 легла – 135лв.

Възможни са големи отстъпки за организирани фирмени и семейни мероприятия, както и за по-дълъг престой!

Настаняване в Косовски къщи:

 • Хаджийската къща – най-красивата къща в село Косово. Строена през 1853г. от пловдивския възрожденски майстор Уста Хаджи Георги Станчовски. Къщата е обявена за Паметник на културата – разполага с 6 двойни и 2 тройни стаи.
 • Гаватовската къща – една от най-забележителните в селото и с невероятна гледка към планината. Къщата разполага с 2 апартамента тип студио, всяко с кухненски бокс и самостоятелен кът за хранене, 5 двойни стаи и 1 стая тип суит (по голяма стая, разполагаща с обширна дневна), всички със самостоятелни санитарно помещение.
 • Елиновската къща – паметник на културата, в който се е помещавало килийното училище на селото. Най-малката къща, но с най-красива гледка, т.к. се намира на върха на Турската махала. Разполага с 3 изцяло самостотелни мезонета, всеки с отделен вход.


Цената включва:

 • нощувка
 • закуска
 • безжичен интернет
 • паркинг
 • туристически данък/курортна такса
 • ДДС


Деца до 2г. се настаняват безплатно.

Деца от 2 до 12г. ползват 50% отстъпка от цената за нощувка при настаняване на допълнително легло и 20% при настаняване на редовно легло
Възрастен на допълнително легло заплаща 80% от цената на редовно. • Стандартна двойна стая

  + виж още
  Макс:

  Размер на стаята:25 m2

Общо

Комплекс Косовски къщи е място за познавачи и ценители на автентичното и българското.

Комплексът е в списъка на „Зелени къщи“ на БААТ (Българска асоциация за алтернативен туризъм)  и е част от асоциацията „Автентична  България“.

Косовски къщи представляват 3 реставрирани стари български къщи, в които освен домашен уют не липсва нищо от модерните удобства. Стопаните са гостоприемно и мило семейство, кухнята – българска, а природата и атмосферата наоколо- вълшебни.

Възможно е наемане както на целите къщи за организирано семейно или фирмено събитие, така и на двойна стая във всяка една от къщите. Всички стаи разполагат със собствен санитарен възел.

Косовски къщи имат свои отделни имена и своя автентична родопска атмосфера – при реставрирането и обновяването им стремежа е бил максималното запазване на първоначалния облик:

 • Хаджийската къща – най-красивата къща в село Косово. Строена през 1853г. от пловдивския възрожденски майстор Уста Хаджи Георги Станчовски. Къщата е обявена за Паметник на културата – разполага с 6 двойни и 2 тройни стаи.
 • Гаватовската къща – една от най-забележителните в селото и с невероятна гледка към планината. Къщата разполага с 2 апартамента тип студио, всяко с кухненски бокс и самостоятелен кът за хранене, 5 двойни стаи и 1 стая тип суит (по голяма стая, разполагаща с обширна дневна), всички със самостоятелни санитарно помещение.
 • Елиновската къща – паметник на културата, в който се е помещавало килийното училище на селото. Най-малката къща, но с най-красива гледка, т.к. се намира на върха на Турската махала. Разполага с 3 изцяло самостотелни мезонета, всеки с отделен вход.

Час за настаняване

14:00

Час за напускане

12:00

Косовски къщи имат свои отделни имена и своя автентична родопска атмосфера.

 • Хаджийската къща – най-красивата къща в село Косово. Строена през 1853г. от пловдивския възрожденски майстор Уста Хаджи Георги Станчовски. Къщата е обявена за Паметник на културата – разполага с 6 двойни и 2 тройни стаи. На метри от нея е механата на комплекс Косовски къщи.
 • Гаватовската къща – една от най-забележителните в селото и с невероятна гледка към планината. Къщата разполага с 2 апартамента тип студио, всяко с кухненски бокс и самостоятелен кът за хранене, 5 двойни стаи и 1 стая тип суит (по голяма стая, разполагаща с обширна дневна), всички със самостоятелни санитарно помещение. Къщата е изградена на нива и с няколко входа. На първо ниво е собствена механа с камина, в която гостите на къщата могат да си сготвят сами, като на тяхно разположение е и барбекю в двора. На второто ниво с отделен вход са разположени стаите и апартаментите.  Къщата е изключително подходяща за компания или екип от 10-15 души, които искат да празнуват и почиват заедно.
 • Елиновската къща – паметник на културата, в който се е помещавало килийното училище на селото. Най-малката къща, но с най-красива гледка, тъй като се намира на върха на Турската махала. Разполага с 3 изцяло самостотелни мезонета, всеки с отделен вход. Най- интересен от тях е така нареченият „младоженчески“ апартамент – освен, че е най-големият и разполага със собствена камина е изграден в отделна постройка- бившата плевня на къщата.


Всички стаи, студиа и апартаменти разполагат със следните удобства:

 • Спалня/ две отделни легла с възможност за допълнително легло
 • Реновирана баня с душ кабина
 • Масивни ръчно изработени мебели
 • Телевизор и сателитни канали
 • Локално регулиране на температуратa
 • Безжичен интернет Wi-Fi

Всички апартаменти разполагат с кухненски бокс, мезонетите са на две нива с вътрешно стълбище, а „Младоженческият“ разполага и със собствена камина.

Косовски къщи се намират в малкото планинско селце с. Косово, на 6 км. с кола и на 3км. пеша от село Нареченски бани, на 30 км. от Асеновград, на 195км. от София и само на 28 км. от ски пистите на Чепеларе.

Все още няма написани мнения.

България

България

Площ: 110 994 кв. км
Часови пояс: UTC/GМT +8
Население: 7 202 198
Държавно устройство: парламентарна република
Столица: София (1 316 557 млн. д.)
Официален език: български
Други говорими езици: турски
Основни религии: християнство (православни), ислям (сунити)
Валута: лев (1.00 EUR = 1.95583 BGN)
Телефонни кодове: +359

Визов режим
Република България прилага Общата визова политика на Европейския съюз при условията на Договора за присъединяване от 1 януари 2007 г. Пътуването на граждани от държавите-членки в рамките на съюза се осъществява единствено посредством документ за самоличност. Безвизов режим за притежателите на шенгенски визи за престой до 90 дни. От 25 януари 2012 г. Министерският съвет на Република България при решение, съгласно което до датата на пълното си присъединяване към Шенгенското пространство България едностранно ще прилага безвизов режим спрямо притежателите на валидни шенгенски визи. Те ще имат право да влизат и пребивават на територията на Република България за период от не повече от три месеца в рамките на всеки шестмесечен период, считано от датата на първото влизане, без да е необходимо да притежават  българска  виза за краткосрочно пребиваване.
От датата на присъединяване към ЕС през 2007 г., България започна да прилага специален регламент, с който се определя визовият режим спрямо трети страни, чиито граждани трябва да притежават виза/или са освободени от изискването за визи, когато преминават външните граници на държавите-членки. За повече информация посетете официалния сайт на Министерството на Външните работи: www.mfa.bg

Митнически изисквания
Лицата, пресичащи границата на Република България могат да внасят и изнасят неограничено количество парични средства (пари в брой и платежни инструменти на приносител) като парични средства на стойност до 10 000 евро не подлежат на писмено деклариране пред митническите органи при внос или износ. Когато внасяните/изнасяните парични средства са на стойност 10 000 евро или повече, лицето писмено декларира в Декларация за паричните средства общата стойност на паричните средства в евро, произхода и предназначението им, транспортен маршрут, транспортно средство.  При износ на парични средства над 25 000 лева или тяхната равностойност в чуждестранна валута е необходимо да се представи удостоверение от Национална агенция за приходите, че лицето няма просрочени задължения, като номерът му се вписва във валутната митническа декларация. Чуждестранните физически лица могат да изнасят парични средства над 25 000 лева без удостоверение от Националната агенция за приходите, след деклариране пред митническите органи, ако стойността на изнасяните парични средства не надвишава стойността на внесените и декларирани средства при последното влизане на лицето в България, за което се представя предходна валутна митническа декларация при внос.
Внасянето и изнасянето на скъпоценни камъни и благородни метали от местни и чуждестранни физически лица се урежда от министъра на финансите и е свободно в следните размери:
– злато и платина в необработен и полуобработен вид – до 37 грама
– бижута и аксесоари от злато и платина – до 60 грама
– сребро в необработен и полуобработен вид, както и бижута – до 300 грама
На основание чл. 31 от Регламент 918/83 се определят стоки, които се допускат без облагане с вносни митни сборове, но ограничени до следните количества:
– тютюневи изделия:
– 50 цигари или
– 25 пурети ( пури с максимално тегло 3 гр. всяка), или
– 10 пури, или
– 50 грама тютюн за лула или друг начин на пушене.
Алкохол и алкохолни напитки:
– дестилирани напитки и спиртни напитки с над 22 % обемно алкохолно съдържание – 1 литър или
– дестилирани напитки и спиртни напитки, аперитиви на винена или алкохолна основа, с обемно алкохолно съдържание не по-високо от 22 %; пенливи вина, ликьорни вина – 1 литър или
– непенливи вина – 2 литра.
– парфюми – 50 грама или тоалетни води – 0.25 литра.

Освобождаването от вносни сборове за всяка отделна пратка се ограничава до общата стойност 45 евро, включително стойността на стоките, посочени по-горе.
Освобождаването от ДДС и в двата горепосочени случая, съгласно ЗДДС е по реда на митническото законодателство.

Всеки пътник над 17 годишна възраст може да внесе:
а) тютюневи изделия:
– 200 цигари, или
– 100 пурети (пури с максимално тегло 3 грама всяка), или
– 50 пури, или
– 250 грама тютюн за лула или друг начин на пушене;
б) алкохол и алкохолни напитки:
– дестилирани и спортни напитки с обемно алкохолно съдържание над 22 % неденатуриран етилов алкохол с обем алкохолно съдържание 80 % и повече – 1 литър, или
– дестилирани и спиртни напитки и аперитиви на винена или алкохолна основа, тафия, саке или подобни напитки с обемно алкохолно съдържание не по-високо от 22 %, пенливи вина, ликьорни вина – 2 литра, или
– непенливи вина – 2 литра;
в) парфюми – 50 грама, и тоалетни води – 0,25 литра;
г) медикаменти – в количества, отговарящи на нуждите на пътника;

Движение по пътищата
Дясно движение по пътищата. При влизане с МПС в България следва задължително да се закупи винетка, срещу предоставен талон на автомобила. Винетната такса на територията на Република България се заплаща в левове. Потребителите могат да заплащат винетни такси при преминаване на границата на Република България на съответния граничен пункт в левове или евро. Собственикът или ползвателят на пътно превозно средство има право да ползва републиканските пътища на Република България, като преминава по тях или по техни участъци с пътното превозно средство, само когато е заплатена винетна такса за съответния период и на предното стъкло на пътното превозно средство е залепена валидна винетка. Винетната такса се заплаща от всяко българско или чуждестранно физическо лице или юридическо лице-собственик или ползвател на пътно превозно средство, което за определен период ще ползва републиканските пътища или техни участъци.
Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
1.  свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него;
2. свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява и за тегленото от него ремарке;
3. документ за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите за моторното превозно средство, което управлява и за тегленото от него ремарке;

Престъпност и сигурност
При пътуване в България следва да се отчита дребната престъпност – джебчийството и кражбите от автомобили на документи, пари, мобилни телефони и др.
Граждани следва да бъдат особено внимателни при посещения на големи магазини, пазари, гари, автогари, както и при спиране на бензиностанции и край пътя (за почивка или ремонт на автомобила).
Съветваме да не се оставят без надзор в автомобила чанти и предмети, привличащи вниманието на крадците.
В случай на кражба, следва да се обърнате към най-близкото полицейско управление.

Телефон за спешни случаи: 112

ИЗТОЧНИК: Министерство на външните работи на Р България

Настаняване

Топ оферти

Виж още

Механата на Косовски къщи е преустроена от стара плевня.
Намира се в двора на Хаджийската къща и е изградена също във възрожденски стил- с каменните дувари и масивните дървени мебели.

Менюто е богато и изцяло родопско – къде другаде, аке не в родопите може да се хапне истински пататник, калугерска боб-чорба, хубави домашни катми и домашното кисело мляко. Продуктите, с които се готви са само местни – млякото се кваси на място, билките за чая се берат от стопаните, гъбите, които в района са в изобилие – също. Хлябът се меси в с. Хвойна, зеленчуците се гледат в селата около Асеновград. Колекцията от вина е българска, вино „Косовски къщи“ се произвежда  специално от Вила „Любимец“.

Механата е с капацитет 40 места на закрито и още 30 на открито на чардака и под лозниците. Разполага с пещ за приготвяне на традиционни родопски специалитети и каменна камина.

В Елиновската къща има също механа, която побира до 15 души и където гостите могат необезпокоявано да си приготвят свои специалитети.

Всички апартменти, студиа и мезонети разполагат с оборудван кухненски бокс.

Храна от голямата механа може да се доставя и по поръчка без да се налага да се излиза от Елиновската или от Гаватовската къща.

Механата в двора на Хаджиевата къща разполага с 40 места на закрито и е приютила не едно и две успешни и запомнящи се фирмени мероприятия. Автентичната и уютна обстановка, заедно с магията на Родопите действително са подходящо място за сработване и опознаване на колеги и бизнес партньори, за тийм билдинг и фирмен или семеен празник.

Асенова крепост

Асеновата крепост е една от най-посещаваните забележителности в района около Асеновград. Известна още от средновековието до днес, крепостта е все така атрактивна и интересна за много туристи. Първите сведения за крепостта датират IX век, от които става ясно, че крепостта е притежавала собствена армия и администрация. За първи път бива превзета от кръстоносците по време на Четвъртия кръстоносен поход, след това е разрушена от османските войски. За сегашния вид на крепостта заслугата е на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването ѝ. Днес Асеновата крепост е част от Стоте национални туристически обекта и е отворена целогодишно за посещения,

Бачковски манастир

Бачковският манастир е вторият най-голям и най-известен манастир в България,  разположен в долината на Чепеларска река, до село Бачково. Манастирът винаги посреща хилядите поклонници и туристи впечатляващо, благодарение на Манастирското братство, което полага големи усилия за поддържането на Бачковската обител на св. Богородица. Манастирът е основан от Григорий Бакуриани през 1083г., по времето на византийския император Алексий І Комнин. Смята се, че след падането на българската столица – 1393 година – в манастира е заточен последният патриарх на Втората българска държава – Св. Патриарх Евтимий. През XVII век са построени наново съборният манастирски храм „Успение на Пресвета Богородица”, манастирската изба, трапезария и метохът в Асеновград. Днес манастирът е  сред Стоте национални туристически обекта и е отворен както за посещения, така и за провеждане на кръщенета или бракосъчетания.

Червената стена

Червената стена е биосферен резерват под егидата на UNESCO, разположен е в Западните Родопи, в долината на Чепеларска река. Той е създаден с цел опазване голямото растително богатство в този район. В резервата са установени най-различни ботанически видове, като висшите растения са над 600, включващи ендемити – около 96, 38 от които са включени в Червената книга на България. В резервата могат да бъдат наблюдавани изключително редките видове растения/родопско лале, родопска съсънка, персийска морина, маслиновидно вълче лико, и др./ и животни/ гръцка дългокрака жаба, шилобедрена костенурка, змиеок гущер, македонски гущер, тънък стрелец, черен щъркел и др./.

Чудните мостове

Чудните мостове (или Скалните мостове) са истински пленителен природен феномен. Чудните мостове се намират в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, разположени точно под връх Голям Перелик. Тези мостове са създадени под ерозионното влиянието на реката, която с годините е образувала голяма пещера. Впоследствие таванът на пещерата изтънява и пропада и благодарение на природата са се оформили два красиви моста в мраморните скали. И двата моста са обезопасени и пригодени за туристически цели, като е позволено преминаването под тях и над тях. Чудните мостове са част от Стоте национални туристически обекта. Интересна традиция е възникнала след обявяването на мостовете за туристически обект — всеки турист, минал под големият мост, записва името си с въглен на стената.

Белочерковски манастир

Белочерковският манастир е най-високо разположеният манастир в България – на около 1650 м. н.в., в дела Чернатица от Западните Родопи, близо до туристическия център Бяла Черква. Манастирът е създаден през XI век и е посветен на „Св. св. Козма и Дамян“. Няколко века по-късно, по време на помохамеданчването през XVII век, той бива разрушен. От 1883 година до днес той носи името „Св. св. Петър и Павел“, като върху останките от старата църква е построена нова, с бял ломен камък, откъдето идва и името на манастира.

На разходка в село Косово

Стопаните на Косовски къщи са маркирали и обозначили няколко пешеходни маршрута с продължителност от 1 до 5 ч. в околностите на селото и тази част на Родопа планина.